15 juli 2024

De meest voorkomende printer problemen en hoe je ze oplost

Printers lijken soms vooral niet te werken als je echt snel even wat moet afdrukken, nu. Dat zijn vaak momenten dat de printer ineens niet mee wil werken! Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dat kun je allereerst doen door, wanneer je een printer gaat kopen, niet te kiezen voor de goedkoopste. Wil je toch graag niet al te veel geld kwijt zijn aan een printer, kies dan voor een refurbished printer van een gerenommeerd merk. Deze zijn in zeer goede staat, maar goedkoper omdat ze al eerder gebruikt zijn. Maar wat kun je doen als zich toch een printerprobleem voordoet? Wij behandelen de meest voorkomende printerproblemen en vertellen je natuurlijk ook graag hoe je ze het beste op kan lossen.

De printer print simpelweg niet

Een printer die niet print. Dat hoort niet, maar het komt helaas vaak voor. Gelukkig is het vaak ook zelf weer op te lossen. Ga niet op willekeurige knopjes drukken om het ding toch werkend te krijgen, maar lees foutmeldingen zorgvuldig en ga na hoe je dit op kan lossen. Controleer ook of de printer op het juiste netwerk is aangesloten en controleer op je pc of de software nog wel up to date is. Het kan soms ook helpen om de printer opnieuw toe te voegen. De stekker erin en eruit wil ook nog wel eens helpen.

Het papier zit vast in de printer

Helaas komt dit ook regelmatig voor. De eerste reactie is natuurlijk om het papier eruit te trekken wanneer je erbij kan. Echter is dit zeker geen goed idee! Het kan het afdrukmechanisme beschadigen. Maak de printer open en haal het papier dat vastzit er voorzichtig uit. Gebeurt het vaak dat het papier vastzit in de printer? Probeer dit dan te voorkomen door bijvoorbeeld de papierlade nooit helemaal te vullen, maar dit maar voor de helft te doen. 

De printer is te langzaam

Je hebt al even geleden op afdrukken gedrukt en loopt vol goede moed naar de printer. Daar blijkt dat er nog niets is gebeurd! Dat kan erg frustrerend zijn. Gelukkig zijn er wel manieren om het printproces wat sneller te laten verlopen. Wanneer het om grote bestanden voor intern gebruik gaat, is het slim om deze in conceptmodus of lage kwaliteit modus te printen. Het bestand is dan een stuk minder groot, waardoor de printer sneller gaat werken.