18 juli 2024

Laat je harde schijf vernietigen door specialisten

kh logo

Wat moet je doen met je harde schijf als je laptop of computer kapot gaat. Je harde schijf staat vol met gevoelige informatie. Op je harde schijf staat alles van documenten tot foto’s en video’s tot je favoriete programma’s. Je wilt natuurlijk niet dat deze informatie in de handen komt van iemand anders. In zo een situatie heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je harde schijf vernietigen. Dit kun je op meerdere manieren doen. De beste manier is om dit door specialisten te laten doen. Ook heb je de keuze om de data van je harde schijf te wissen. 

Waarom kan ik het niet zelf doen?

Je vraagt je misschien af: Waarom kan ik mijn harde schijf niet zelf vernietigen? Ook al is het vernietigen van je harde schijf vrij simpel, is het toch beter om dit te laten doen door specialisten. Je harde schijf lijkt misschien kapot maar dit betekent niet altijd dat je gegevens verdwenen zijn. Het gebeurt vaker en vaker dat gegevens van zwaar beschadigde harde schijven worden hersteld. Specialisten zorgen ervoor dat het vernietigen van je harde schijf veilig en betrouwbaar wordt gedaan volgens de strenge privacy wet regeling.

Kies het juiste bedrijf

kh metals

Als je besluit om je harde schijf door specialisten te laten vernietigen, is het handig om te weten wie dit betrouwbaar kan doen. Namelijk niet iedereen gaat met jouw informatie goed om. Daarom wil je zeker weten dat het bedrijf waar jij naartoe stapt het correct en betrouwbaar voor je afhandeld. Het beste is om naar een CA+ gecertificeerd bedrijf te gaan. CA+ is het nederlandse keurmerk voor Data, archief en productvernietiging. Opgesteld door de FNOI in 2004. Dit betekend dat het bedrijf onafhankelijk wordt gekeurd op datavernietiging. Zo weet je zeker dat je in goede handen bent.

Privacy wetgeving

Het is beste is om een bedrijf te kiezen die werkt volgens de DIN 66399-norm. Dit is de Duitse veiligheidsnorm voor het vernietigen van datadragers. Voor het shredden van data heeft de DIN 7 veiligheidsniveaus. DIN P-1 tot DIN P-7. De veiligheidsniveaus verwijzen naar de aantal snippers en de strookbreedte die de shredder produceert. Een DIN P-1 shredder produceert grotere snipper en een DIN P-7 shredder produceert fijnere snippers. Hoe hoger hoe fijner.

Harde schijf wissen

Vaak is je harde schijf nog prima om te gebruiken waardoor het erg zonde zou zijn om deze te vernietigen. Gelukkig heb je de keuze om de harde schijf te laten wissen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Een optie is om dit zelf te doen met een speciale wipe software zoals Blancco. Het is aanbevolen om de schijf meerdere keren te wissen voordat je deze weggooit. Wel is het belangrijk om te weten dat als een gedeelte van je harde schijf kapot is de wipe software dit niet kan bereiken. Zo een gedeelte kan nog steeds data bevatten. Een andere optie is om je harde schijf gecertificeerd te laten wissen. Dit wordt gedaan door een specialist.