15 juli 2024

Dit is je toner bij een laserprinter

printer

Wanneer je gebruik maakt van een laserprinter dan werk je niet met cartridges maar met toners. In de toner zit een poeder die gekleurd is waarmee de afdrukken worden gemaakt.

Een toner, wat is dat?

Een toner is een lange staaf waarin zich de poederachtige kleurstof bevindt die een printer nodig heeft om mee af te drukken. Meestal wordt er gebruik gemaakt van zwart, cyaan, geel en magenta. Er zijn laserprinters waar ook gebruik wordt gemaakt van goud en zilver.

Bij een laserprinter wordt er gebruik gemaakt van een laser om beeld of tekst te projecteren op een elektrisch geladen rol. Deze rol noemen ze een drum. Deze drum heeft een positieve en een negatieve lading. De poeder vanuit de toner blijft hangen aan de deeltjes die negatief zijn geladen. De drum rolt met het poeder over het papier en zo komt de poeder op het papier. Doordat de printer voor hitte zorgt wordt het poeder op het papier gedrukt. Een laserprinter mag je niet te dicht in de buurt van andere elektromagnetische apparaten zetten omdat deze de werking van de drum kunnen verstoren. Denk bijvoorbeeld aan speakers.

Reiniging en ander onderhoud

Zoals elke printer heeft ook een laserprinter onderhoud nodig en moet je deze ook reinigen. Je moet ook even controleren of dat de beveiligingsstripjes van plastic zijn verwijderd van de toner. De drum van een laserprinter mag je niet met je handen aanraken. Dit laat een vetlaagje achter en kan zorgen voor onduidelijke afdrukken. Je kunt dit oplossen door met een katoenen doek met alcohol heel voorzichtig de drum schoon te maken.

printer

Wat zijn de aandachtspuntjes wanneer je een toner gaat kopen?

Wanneer je merkt dat je afdrukken minder worden van kwaliteit en de printer aan gaat geven dat je toner bijna leeg is moet je een nieuwe aan gaan schaffen. Bij de meeste online winkels die deze verkopen zijn de merken zoals HP, Canon, Samsung of een Brother toner wel te verkrijgen. Bij inktentonervoordeel.nl kun je voor deze merken in ieder geval wel terecht om daar de juiste toner voor te vinden en dan ook nog eens voor een leuke prijs. De aanschaf van een toner is een stuk duurder dan die van een cartridge maar je doet er ook veel langer mee. Nog een groot voordeel van het gebruiken van een laserprinter met toners is dat de poeder niet uit kan drogen zoals dat met gewone inkt wel kan gebeuren. Het kan zich dus zeker best wel lonen om gebruik te maken van een laserprinter in plaats van een inkjetprinter.

Let er goed op dat je de juiste toner hebt die bij je merk en type laserprinter past en dat je de toner op de juiste manier installeert. In de handleiding die bij je printer zit staat dit allemaal wel beschreven hoe je de toner moet vervangen en anders is dat online wel te vinden. Zorg bij het opnieuw plaatsen van de toner ervoor dat je de beveiligingsstripjes verwijdert.