15 juli 2024

Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is een nieuwe compacte systeemcamera voor de verwende amateurfotograaf. Deze camera is duidelijk afgeleid van de professionele R5. De grootste verschillen zijn dat de sensor van de Canon EOS R6 een kwaliteit heeft van 20 megapixel fullframe. Dat is nog altijd voldoende om te filmen in 4K. Een ander verschil is, dat de R6 geen tweede scherm bovenop de camera heeft, zoals de R5. Dat zijn flinke verschillen, maar de R6 is ook bijna € 2.000 goedkoper dan zijn professionele broertje.

Fullframe systeemcamera

Als je deze nieuwe fullframe systeemcamera voor het eerst in de hand hebt, valt het meteen op dat hij zeer compact is en weinig weegt. Volgens de specificaties is de stof en spatwaterbestendige camerabody ongeveer 20 procent kleiner dan een moderne spiegelreflexcamera. Dat kleinere formaat is geen probleem. De camera ligt goed in de hand en je kunt de bedieningsknoppen gemakkelijk vinden. Wie toch graag een wat grotere camera in de handen wil, kan een extra battery grip monteren. Aan de achterzijde zit een duidelijk display, dat in bijna elke positie kan worden gedraaid.

Lenzen

Voor het bevestigen van de lenzen wordt een nieuw systeem gebruikt, de AF lensvatting. Die zorgt ervoor dat de lens dichter bij de sensor zit, waardoor er meer licht uit de lens op de sensor valt. Vooral bij het maken van foto’s met weinig licht is dat een groot voordeel. De eigenaren van lenzen met een EF lensvatting kunnen die op de EOS R6 blijven gebruiken dankzij een tussenring. Alle functionaliteit is op de oude lenzen beschikbaar.

De Canon EOS R6 in de praktijk

Een camera is pas goed te beoordelen als hij in de praktijk wordt getest. Bij de R6 zal je aangenaam worden verrast door de beeldstabilisatie die op 5 assen werkt en het uitstekende snelle systeem voor autofocus. Dat heeft als bijzonderheid een oogdetectie, die voor mensen en dieren werkt. Dankzij deze oogdetectie is elke natuurfoto van dieren en elk portret gegarandeerd scherp. Door de uitgebreide menu’s kun je deze camera volledig afstemmen op jouw voorkeuren. Uiteraard is de EOS R6 aan je smartphone te koppelen.